Standing on the shoulders of giants

För ett par veckor sedan nu var det lite uppståndelse kring bloggen Genusfotografen och en artikel där han granskat Arlanda Express skildring av vinnaren i programmet Mästerkocken. Det går bl.a att läsa om det i det här inlägget

Jag och ett par till blev engagerade i det här och drog därför igång en insamling för att Genusfotografen åtminstone skulle gå genom pärsen ekonomiskt oskadad. Nu är det inte ofta jag gör sånt, så jag tänkte dela med mig lite här hur jag ser på det. Varför blev jag så engagerad?

Jag jobbar och verkar inom akademin. Det är en miljö som traditionellt är öppen och tanken är att man ska diskutera, se saker från olika håll och förfina idéer genom att utsätta dem för debatt och granskning. Det här visar sig tydligast i tänket kring vetenskapliga artiklar och studier.

Det finns ett uttryck som fångar det väldigt bra, nämligen ”Standing on the shoulders of giants” Vad innebär då det?

När jag gör en studie eller skriver en artikel, då kan jag använda andras artiklar. Jag kan hänvisa till dem, jag kan utvärdera dem, jag kan använda det som står i dem, jag kan vidareutveckla dem och analysera dem. När jag sen är klar kan andra använda det jag skrivit, och jag skulle kunna använda det de i sin tur skrivit om mina artiklar. Man står på varandras axlar, och använder den kunskapsmängd som finns.

Det viktiga är bara att man anger källa! Jag får inte påstå att jag kommit på något själv som jag hämtat någon annanstans ifrån. Det viktiga är spårbarheten.

Det här är ett arbetssätt leder till mycket utveckling. All är inte bra, men mycket bra kommer fram ur det. Ett exempel på det här är att många filmstudios idag släpper deras utvecklade tekniker som open source just för att fler ska kunna utveckla och öka kompabiliteten.

Just den här öppenheten är viktig för utveckling. Om vi inte kan diskutera och reflektera kring bilder, texter eller tekniker kommer utvecklingen att stagnera. Det är det här som gjorde att jag blev engagerad. Det är så viktigt att ha en öppen diskussion kring allt.

Om vi då går tillbaka till artikeln och bloggposten som initierade allt det här. Hur kunde fotografen och reklambyrån använt sig av Tomas kritik? Istället för att bara slå ifrån sig hade han kunnat välja att utvecklas av granskningen. Han hade inte behövt hålla med helt och hållet, men han hade kunnat använda diskussionen till att vidga synen på sitt fotograferande nästa gång han ska ta bilder. Han är säkert duktig, men ingen är så duktig att inte kan lära sig mer. Det bidrog Tomas med. Helt gratis också!

No related posts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>