Stöd genusfotografen

Den här sidan kom till som ett resultat av följande händelser.
I början på Juni publicerades följande text på bloggen Genusfotografen. http://www.genusfotografen.se/?p=342 Det var en kritisk granskning av bilderna i ett reportage.  
Nu, en dryg månad senare har det hänt att mannen bakom bloggen, Tomas Gunnarsson, har blivit åtalad och fälld för upphovsrättslagen eftersom han i texten som kritiserade bilderna också publicerade bilderna. Mer om det går att läsa på följande inlägg: http://www.genusfotografen.se/?p=687. Kortfattat blev han skyldig att betala 15 000 kr för detta. 
Ändring: Han blev alltså inte fälld, utan fick en faktura från Bildombudsmannen AB som T. valde att betala. 
Det finns de (inklusive jag) som tycker att vi behöver en öppen debatt kring genusfrågor och att vi måste kunna använda bilder i ett syfte att diskutera kring och kritiskt granska dem. Därför har jag startat en insamling för att täcka upp de omkostnader Tomas Gunnarsson råkat ut för i samband med detta.
UPPDATERING: Vi har nu uppnått målet på 15000 kr. Efter samtal med AddGender (Tomas arbetsgivare) ligger länken kvar under dagen så att de som vill kan stötta vidare arbete (samt hjälpa oss med paypals avgifter). Överskottet har vi pratat om att lägga på t.ex ett event för jämlikhet/genusmedvetenhet, ett photoshoot (med samma syfte) eller liknande. Så fort vi vet mer så går vi ut med info om detta. Ett stort GOTT JOBBAT alla. Bitvis har jag knappt hunnit med att föra in bidragen i samma takt som de strömmade in. 
Insamlingen på den här sidan är nu avslutad! Genusfotografen har däremot en donationsknapp på sin sida för de som vill stötta hans verksamhet! 

No related posts.

25 reaktioner till “Stöd genusfotografen”

 1. Mycket bra. Dock är han varken åtalad eller fälld utan valde att betala, vilket är förståeligt. Viktigt att det blir rätt i dessa sammanhang.

 2. Har dragit mitt strå till stacken och donerat en ynka promille av det han förlorat, men jag hoppas att det finns tusen till som tycker detta är vedervärdigt så att han får tillbaks det han har blivit bestulen på.

  1. Bra fråga. Det jag kan lyfta fram är att det är väldigt många som känner mig som känner till (och har hjälpt till att dra igång) insamlingen, plus att Genusfotografen/ Tomas också känner till insamlingen. Jag har m.a.o väldigt många ögon på mig. Finns det ngt annat jag kan göra för att styrka legitimiteten i det hela får du gärna höra av dig
   Mvh
   Ulf

 3. Vi verkar vara ganska många så kallade ”vridna personer”. Jag måste säga att det glädjer mig ofantligt!

  Donation done!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>